De behandeling kan uit verschillende vormen bestaan.

Doelen van de therapie kunnen zijn: pijnvermindering, spierontspanning, verbetering van de doorbloeding, verbetering van de coƶrdinatie of stabiliteit en verbetering van de beweeglijkheid van een gewricht.

Daarnaast bestaat fysiotherapie uit oefentherapie. Met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals het versterken van spieren d.m.v. krachttraining, het 
beweeglijker maken van gewrichten en het verbeteren van de algemene conditie.
Een ander onderdeel van oefentherapie is het aanbieden van houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut leert de patiƫnt verantwoord bewegen.

Massagetherapie en fysische therapie in engere zin, inhoudend: geluidstherapie, DUOSON, elektrotherapie o.a. TENS, LASER-therapie, Magneetveld-therapie en het toedienen van warmte- en koudeapplicaties. TENS, Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie is een pijnbestrijdingsmethode met een toepassing op zowel acute alsmede chronische pijnen. De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol in het voorkomen van ziekten en klachten. De fysiotherapeut baseert zijn werk zoveel mogelijk op wetenschappelijke inzichten. De laatste jaren gaat de aandacht uit naar de preventieve gezondheidszorg.